Grondlegger Abah Aleh

Abah Aleh

Hier volgt een korte historie van de grondlegger van Panglipur, Abah Aleh. Het onderstaande is het verhaal van de Indonesische Panglipur instructeur Arif Rahman (tevens wereldkampioen Seni categorie solo ongewapend, Thailand 1994).

Abah Aleh is geboren te Banten op West-Java. Zijn vader had een Pesantren (godsdienstschool) waar Abah Aleh en zijn jongere broer godsdienstles volgden. Toen de godsdienstkennis van de twee zonen getest werd bleek dat Abah Aleh met zijn gedachten ergens anders zat. Hij interesseerde zich namelijk meer voor Pencak Silat. De vader van Abah Aleh stelde voor dat hij maar zijn eigen weg moest zoeken. Abah Aleh deed dat – hij had al geruime tijd een grote liefde voor de Pencak Silat. Gedurende vele jaren zwierf hij door West Java om Pencak Silat te leren.

Daarna vervolgde hij zijn reis en ging naar Garut, waar hij Haji Bajuri van Cimande ontmoette. Abah Aleh ging uiteraard ook bij deze heer in de leer. Vervolgens heeft Abah Aleh nog in Bandung geleerd van een mogelijke gemengde Cimande vorm van de heer Haji Abdul Gofur en Haji Sujai. Deze Cimande vorm was een mengvorm tussen Cimande en Cikaret. Terug in Cianjur vervolgde hij zijn leer bij de heer Gan Achmad (Enggah) van Cikalong. Abah Aleh ging terug naar Bandung om les te geven, maar bleef in de leer bij zijn leraren. Op respectabele leeftijd verhuisde Abah Aleh naar Garut. In Garut ging hij niet meer in de leer bij zijn leraren, maar gaf alleen maar les. In Garut heeft Abah Aleh zijn laatste levensjaren doorgebracht. In 1980 is hij op 124 jarige leefdtijd overleden. Zijn dochter Ibu Enny Rukmini Sekarningrat woont nog altijd in het huis van haar vader.

Ter ere van Abah Aleh wordt eens in de twee jaar in Indonesië de Abah Aleh cup georganiseerd. De Abah Aleh cup zijn stijl wedstrijden verdeeld in verschillende categorieën. Panglipur scholen over de hele wereld kunnen aan dit evenement deelnemen.


Het graf van Abah Aleh te Sumur Sari, Pasar Jengkol, Garut, Indonesia.